Jump to content

Хакери са задигнали 1,5 милиона долара от кредитни карти, закупени в Dark web


Recommended Posts

 

Група от хакери са откраднали над един милион щатски долара от хиляди кредитни карти, които са били обявени в Dark web (тъмната мрежа). За сложната престъпна схема в кибер пространството става ясно от обвинителен акт на Министерство на правосъдието на САЩ.

В делото, което е повдигнато срещу Тревър Осаги, той самият се признава за виновен в заговор за извършване на измами с кредитни карти от 2015 до 2018 г. Осаги е работил в мрежа от крадци, чрез която е успял да причини щети, възлизащи на 1,5 милиона долара.

Пострадали са над 4000 души

За това си деяние Осаги ще заплати с 30 години затвор и глоба в размер на един милион долара. Присъдата би трябвало да влезе в сила на 25 май 2023 г.

Тъмната мрежа е пълна със съдържание и услуги, които не могат да се достъпват по обичайните начини, като сайтовете там не се индексират от основните търсачки. Не всички дейности, които се развиват в тъмната мрежа са престъпни, но криптирането и анонимността я правят много привлекателна за криминално проявени лица.

Именно чрез нея Осаги намира своите съучастници, които изпълняват различни роли в цялата схема. Предполага се, че Хамилтън Еромосел е водил криминалната мрежа, която е използвала социални медии, за да набира „работници“, които да пазаруват луксозни стоки и подаръчни ваучери с откраднати кредитни карти.

Друг съучастник, Исмаил Айдара, е създавал фалшиви банкови сметки и кредитни карти, а Малик Аджала е предоставял информация за откраднати кредитни карти. Други шест човек също са имали участие, като те са пътували до Щатите, за всякакви цели, които са изисквали физическо присъствие. Явно доказателствата срещу престъпната група са били доста сериозни, тъй като всички обвинени са се признали за виновни.

Цялата схема е работила по следния начин. След като престъпниците са придобивали крадени банкови карти от тъмната мрежа, информацията се е предавала на членове на групата, които са използвали данните, за да си закупят самолетни билети за САЩ, да наемат автомобили и хотели. След това харченото продължавало за подръчни ваучери и луксозни стоки.

„Работниците“, набирани чрез социалните мрежи, са били вербувани с обещания за безплатни и луксозни пътувания, скъпи подаръци и бързи печалби. Приходите от престъпната схема се разпределяли по цялата верига. След тригодишно грабене властите  все пак успят да разбият престъпната организация.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...