Jump to content

Recommended Posts

Страховете около използването на мобилни телефони нарастват и възможните ефекти от радиацията върху човешкото тяло също нарастват. Докато Германия и по големите градове (включително и България) започват пускането на 5G мрежа, DW прави анализ дали тази нова технология е вредна за здравето ни.

Тъй като Германия и големите градове са готови да пуснат мобилни мрежи от пето поколение (5G) и големите телекомуникационни компании се подготвят за пускане на устройства с поддръжка на 5G, потребителите се интересуват дали това последно поколение мобилна мрежа ще бъде вредно за тяхното здраве.

 

Какво прави 5G различна мобилна мрежа?

5G, е последното поколение мобилна комуникация, тя ще използва по-високи честоти и честотна лента, което ще позволи на потребителите да прехвърлят безжични данни по-бързо (със скорост до 10Gbit в секунда)

Предишните 'G' мрежи са използвали честоти между 700 MHz и 6 GHz. 5G мрежата ще работи на честоти между 28 и 100 GHz. За да направим това в перспектива: 4G е 10 пъти по-бърз от 3G. Очаква се 5G да бъде около 1000 пъти по-бърз от 4G.

До 2024 г. шведският телекомуникационен гигант Ericsson прогнозира, че покритието с 5G ще се разшири до над 40 процента от населението на света.

При невъзможност да изминават големи разстояния или да преминават през обекти, по-късата дължина на милиметъра вълни, използвани в 5G, се нуждае от укрепване чрез усилвателни антени, разположени средно на всеки 150 метра (500 фута).

В допълнение към кулите за мобилни телефони, които постепенно ще биват поставени в селските и градските райони, необходимостта от повишаване на честотните нива за 5G мрежи скоро може да се видят усилвателни антени, разположени върху улични стълбове и други, за да се осигури стабилна връзка за потребителите.

 

Какво става?

Рентгеновите апарати, които се използвани за правене на снимки на костите, се считат за високочестотни, докато телевизионните антени, радиостанциите или базовите станции за мобилни телефони използват радиовълни с по-ниска честота за предаване на информация.

Различните честоти с дължина на вълната взаимодействат с човешкото тяло по различни начини, но при по-голям брой нискочестотни антени идва повишено излагане на радиочестотно излъчване.
47986636_7.png


 

Причина за безпокойство?

Макар че може да изглежда, че всички, които познавате, притежават или използват цифрово устройство - като напреимер смартфони, умни-кола,  лаптопи или смарт часовници.

Около 250 учени от цял свят подписаха наскоро петиция до Организацията на обединените нации и Световната здравна организация, изтъквайки притесненията си, че "клетъчни и безжични телефони [2G, 3G и 4G мрежи] ... и излъчващи антени", сред другите радиочестотни  устройства, може да създават рискове от рак поради радиовълните на електромагнитното поле (ЕМП).

В апела се очертава: „Ефектите включват повишен риск от рак, клетъчен стрес, увеличаване на вредните свободни радикали, генетични увреждания, структурни и функционални промени в репродуктивната система, дефицит на учене и памет, неврологични разстройства и отрицателни въздействия върху общото благосъстояние при хората . "

И живите организми на всички нива,  са засегнати от излагане на електромагнитни полета, произведени от устройства на смартфони и предавателни базови станции (антени).

„Щетите не са ограничени до хората, тъй като има все повече доказателства за вредни ефекти както в растенията, така и в живота на животните.“

 

17194904_401.jpg

Многобройни контролирани научни изследвания на 2G, 3G и 4G технологии показват, че стресът, увреждането на спермата и тестисите, невропсихичните ефекти, включително промените в електрическата активност в мозъка, увреждането на ДНК и пренатоварването с калций, могат да се появят при хора в резултат на излагане на ЕМП.

Сара Дрисен, от Изследователския център за електромагнитна екологична съвместимост в германския университет в Аахен, посочва проучване от САЩ, което показва ясна връзка между силните радиочестотни полета на съществуващите радиостанции и  плъхове.

"Ако за 5G се използват високочестотни полета в милиметров вълнов диапазон (30-100 GHz), има далеч по-малко проучвания върху тези, отколкото за известните мобилни радиочестоти", пише изследователят в имейл до DW.

Тестовете върху мишки, изложени на ЕМП в продължение на девет часа на ден за период от две години, също претърпяха промени в нервната им система, включително мозъка, сърцето и тестисите. Съобщава се и за повишена смърт на клетките. Трябва да се има предвид, че (5G технологии не са съществували по времето на провеждането на това изследване.)

Някои изследователи твърдят, че излагането на малки деца на излъчващи устройства е много по-вредно поради по-малката им дебелини и черепа им.

41212840_401.jpg

Въпреки това, Международният проект на ЕМП на Световната здравна организация, който изследва влиянието на здравето на електромагнитните полета върху хората, твърди, че „не са възникнали големи рискове за общественото здраве.

Тялото обаче признава, че „остава в несигурността“.

 

Намаляване на експозицията

Германската Федерална служба за защита от радиация (BfS) призова за задълбочено разследване на рисковете за здравето, породени от новата 5G технология.

Операторите с 5G лицензи, трябва да предоставят на потребителите съвет как да се защитят от радиация на мобилните телефони.

18958009_401.jpg

Особено с оглед на увеличаващия се обем на предаване на данни, собствената радиационна експозиция на потребителите трябва да бъде сведена до минимум при телефонен разговор и сърфиране в интернет. "

бих посъветвал онези, които имат стационарен телефон, да използват него вместо своя смартфон.

 BfS, трябва да поддържат мобилни телефонни разговори до възможно най-кратката продължителност, да пишат текстови съобщения и да не извършват телефонни обаждания, когато приемането е лошо. Колкото по-слаба е връзката със следващата комуникационна кула, толкова по-интензивно електромагнитното поле на вашия смартфон.
39425897_401.jpg

Използването на слушалки за извършване и получаване на повиквания излага главата на по-малко радиация и поддържането на по-голямо разстояние между устройството и тялото също е от съществено значение за ограничаване от  радиация.

 

И на финал бихме споменали че тази Технологията е все още твърде млада, за да се направят заключение.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
По причине стремительного развития строительного производства количество использованного металла только увеличивается.
[url=https://glavchermet.ru/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%8C%D0%B8/%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BC%D0%B5%D1%82-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%8B-2020.html]https://glavchermet.ru/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%8C%D0%B8/%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BC%D0%B5%D1%82-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%8B-2020.html[/url] Наша компания обслуживает не только Москву, но и большинство городов Московской области!
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Интересна статия, но 5G вече го има така или иначе. Времето ще покаже дали е вредно :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...